Buitenland Bewaar

Reus op foto van huilende menigte Noord-Korea

© AP
© AP © UNKNOWN

Misschien zagen de Noord-Koreanen het, door hun betraande ogen, zelf niet, maar persbureau Reuters had snel in de peiling dat er met de foto's van Kim Jong-ils begrafenis 'gerommeld' was. Of beter, de treurende Aziaten hadden de rommel juist opgeruimd. Maar het is niet de enige foto die vragen oproept. Wat doet die reus daar?

Een paar niet in het perfecte plaatje passende persmuskieten, inclusief camera, werden bij de eerste foto voortvarend van het toneel geveegd. Ook de sneeuw op een aanpalend veld werd even opgefrist, en ontdaan van vlekken en wielsporen.

Helaas voor de noeste Noord-Koreaanse 'photoshoppers' had het Japanse persbureau Kyodo de foto, maar dan niet gemanipuleerd, ook verstuurd. Geconfronteerd met het wereldburgerbedrog, haalde Reuters de 'opgepoetste' prent uit het archief. Het Noord-Koreaanse gesjoemel leidt er echter toe dat persbureaus extra scherp zijn op al te creatieve aanpassingen van de werkelijkheid.

Opvallende verschijning
Nauwlettend worden de uitvaartfoto's van Kim nu onder de loupe gelegd. Een foto die vandaag de aandacht trok, is die van een menigte verkleumde soldaten. Tussen de, doorgaans niet al te grote, soldaten staat namelijk een wel heel opvallende verschijning.

Een reus van bijna mythologische proporties! Hij steekt niet alleen met kop en schouders boven zijn kompanen uit, maar hij torent bijna vanaf zijn navel boven de geüniformeerde massa uit. Is deze reusachtige verschijning opnieuw het gevolg van een overijverige beeldmanipulator of heeft Noord-Korea een geheim wapen van ruim 2 meter 40?

Ri Myung Hun 
Op internet is de foto, en de mysterieuze megasoldaat, het gesprek van de dag. Sommige internetters herkennen in de rijzige gestalte  de 44-jarige basketbalspeler Ri Myung Hun. Die beste sportieveling heeft een lengte van, pakweg, 2 meter 32 en zou dus heel goed in het plaatje passen. De basketballer had ooit de titel van langste man ter wereld op zijn naam staan.

Het feit dat Ri, mocht hij het werkelijk zijn, op meerdere opnamen opnamen uit verschillende hoeken opduikt, lijkt het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA vrij te pleiten. In dit geval dan. We blijven opletten.