BERLIJN - De hoofdrolspelers bij de val van het communisme in Oost-Europa twintig jaar geleden, Michail Gorbatsjov, George Bush en Helmut Kohl, komen 31 oktober bijeen in de Duitse hoofdstad Berlijn. Ze zijn sprekers op een manifestatie over de val van de Berlijnse Muur in november 1989 en de Duitse eenwording een jaar later.

De manifestatie 'Mauerfall und Wiedervereinigung - Der Sieg der Freiheit' (de val van de Muur en hereniging - de overwinning van de vrijheid) is georganiseerd door de Konrad Adenauer Stichting, het wetenschappelijk bureau van de christendemocratische CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij en bondspresident Horst Köhler zijn ook van de partij.

Hun partijgenoot Kohl (79) was in het jaar van de 'Wende' bondskanselier en speelde een zeer actieve rol bij de totstandkoming van de Duitse eenwording. Die was overigens alleen mogelijk met goedkeuring van de toenmalige Sovjetleider Gorbatsjov (78) en de inmiddels 85-jarige Amerikaanse oud-president George Bush sr. (ANP)