Buitenland Bewaar

Rebellen Jemen verdrijven militairen uit zuiden

Een Houthi-rebel patrouilleert in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
Een Houthi-rebel patrouilleert in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. © EPA

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben pro-regeringsmilitairen verdreven uit de zuidelijke provincie Bayda. De strijd om de provincie duurde twee maanden en eiste zeker 550 levens. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten en de gezondheidsautoriteiten gezegd.

Doden bij bruiloften

Voor de tweede keer binnen drie weken zijn door een bombardement in Jemen doden gevallen tijdens een huwelijksfeest. Lees hier meer.

De Houthi's veroverden een belangrijke militaire basis in de plaats Mukayaris en drongen de regeringsmilitairen vrijdag terug naar de provincie Abyan. Zeker driehonderd regeringsmilitairen vonden de dood. Dertig van hen verloren het leven bij luchtaanvallen van de internationale coalitie die juist strijdt tegen de Houthi's.

De door Saoedi-Arabië geleide soennitisch-Arabische coalitie probeert Houthi-rebellen te verdrijven uit Jemen. Saoedi-Arabië wil de uitgeweken president Abd-Rabbu Mansour Hadi terug in het zadel helpen. Bij de aanvallen sterven veel onschuldige burgers. De bombardementen vinden plaats zonder toestemming van de VN, maar hebben niet tot protest van de volkerenorganisatie geleid.