Buitenland Bewaar

Politieman Ferguson gaat weer vrijuit

Een stropdas met de afbeelding van Michael Brown op diens begrafenis vorig jaar augustus
Een stropdas met de afbeelding van Michael Brown op diens begrafenis vorig jaar augustus © AP

De politieman die in augustus in het Amerikaanse Ferguson de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot, heeft de burgerrechten van het slachtoffer niet geschonden. Dat is de conclusie van het Amerikaanse ministerie van Justitie na maanden onderzoek, aldus Amerikaanse media vandaag.

Eerder concludeerde een grand jury in de staat Missouri dat de politieman Darren Wilson geen misdrijf beging toen hij Brown doodschoot. Dat besluit leidde tot hevige rellen in Ferguson en protesten in heel de Verenigde Staten.

Getuigen hebben verklaard dat Brown zijn handen omhoog had om zich over te geven toen hij werd doodgeschoten. Wilson heeft altijd verklaard dat hij uit zelfverdediging had geschoten en dat hij door Brown werd aangevallen. Er is volgens het ministerie geen betrouwbaar bewijs dat de versie van Wilson onderuit haalt.

Buitensporig geweld tegen zwarte inwoners

Gisteren bleek uit onderzoek van het ministerie het politiekorps van Ferguson stelselmatig de grondwettelijke rechten van de Afro-Amerikaanse inwoners heeft geschonden. Politieagenten hebben jarenlang buitensporig geweld tegen de zwarte bevolking gebruikt.