Buitenland Bewaar

Parachutisten verongelukken voor ogen toeschouwers

Het militaire vliegveld in Moorsele waar de parachutisten verongelukten.
Het militaire vliegveld in Moorsele waar de parachutisten verongelukten. © Facebook Para Centrum Vlaanderen

Twee parachutisten zijn vanmiddag voor de ogen van tientallen omstanders om het leven gekomen in het Vlaamse Moorsele. De springers kwamen tientallen meters boven de grond met elkaar in botsing, berichtten Belgische media.

Een groep van 18 ervaren parachutisten had even na 12 uur in de lucht een figuur gemaakt. Daarna is het de bedoeling dat elke springer individueel zijn landing maakt, maar daar ging het mis volgens de krant Het Nieuwsblad. Twee springers kwamen op 20 à 25 meter boven de grond met elkaar in botsing, waardoor hun parachutes in elkaar verstrengeld geraakten. Beide slachtoffers stortten te pletter en kwamen hierbij om het leven. 

Het gaat volgens de Vlaamse krant om twee dertigers met bijzonder veel ervaring. Eén slachtoffer, een 35-jarige man, was aangesloten bij de parachutistenclub 'Sky Dive' in Spa. De andere man kwam uit het Noord-Franse Bondues, maar was gedomicilieerd in Moeskroen. Beide slachtoffers kwamen naar verluidt dikwijls naar de vliegclub in Moorsele. 

Het ongeluk vond plaats vlakbij een verkeerstoren en een cafetaria, waar veel mensen aanwezig waren. De politie stuurde een speciaal team naar het vliegveld om de ooggetuigen psychologisch te ondersteunen.

Uit camerabeelden zou blijken dat een van de overleden parachutisten mogelijk was verblind door de zon. Dat zou de oorzaak van het ongeluk kunnen zijn. De beelden zijn in beslag genomen door de politie.