Buitenland Bewaar

Overheid jarenlang gewaarschuwd voor Scientologykliniek

David Miscavige, internationaal leider van de Scientology Kerk.
David Miscavige, internationaal leider van de Scientology Kerk. © AFP

De Nederlandse autoriteiten zijn de afgelopen 26 jaar meermaals gewaarschuwd voor Narconon, de aan de Scientologybeweging gelieerde afkickkliniek. Begin 2012 erkende het Ministerie van Volksgezondheid de Zutphense instelling als zorgverlener.

Dat meldt dagblad Trouw op haar website.

De kliniek werkt volgens de filosofie van de oprichter van de Scientologykerk, L. Ron Hubbard. Volgens Narconon krijgen cliënten grote hoeveelheden niacine (vitamine B3) toegediend. De doses kunnen levensgevaarlijk zijn. Hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong riep de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom afgelopen weekend in Trouw op de kliniek te sluiten.

In 1987 stelde de Federatie van Instellingen voor Alcohol en Drugs al in een verklaring dat Narconon 'onoordeelkundig' omsprong met medicijnen en dat het zich bediende van 'onzintheorieën'.

In 1995 riep de hoofdofficier van Justitie in Zutphen de procureurs-generaal in het land om 'zeer terughoudend' te zijn met het doorverwijzen naar Narconon. Ex-cliënten hadden meermaals bij de politie gemeld dat hun kind 'in een sekte terecht was gekomen'. De voorloper van de IGZ oordeelde later dat er een 'duidelijke schijn' was van 'verbintenis tussen de kliniek en de kerk'.