DHAKA - Bangladesh gaat net als Thailand duizenden vluchtelingen het land uitzetten. Ongeveer negenduizend Rohingya worden binnenkort overgebracht naar buurland Myanmar. Dat zijn de regeringen van beide landen dinsdag overeengekomen, aldus de Bengaalse krant The Daily Star.

De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, het vroegere Birma. Sinds de militaire junta daar in 1962 aan de macht kwam, worden de moslims stelselmatig onderdrukt. Ze vluchtten naar omringende landen, maar worden daar geweerd. In Bangladesh wonen tegenwoordig ongeveer 28.000 Rohingya-vluchtelingen. Ze zijn ondergebracht in twee kampen bij de grens met Myanmar.

Thailand, ook in Zuidoost-Azië, heeft dinsdag de uitzetting van duizenden vluchtelingen afgerond. De Hmong zijn overgebracht naar het communistische buurland Laos. Ze hadden in Thailand asiel aangevraagd , omdat ze tijdens de Vietnam-oorlog aan Amerikaanse zijde hadden gevochten. Daarvoor dreigen ze in Laos politiek te worden vervolgd. (ANP)