Buitenland Bewaar

Obama zet handtekening onder stimuleringsplan

''Ik wil niet doen alsof vandaag het einde van al onze problemen betekent. Maar we willen de weg vrijmaken naar groei en welvaart voor de lange termijn'', aldus Obama in een toelichting. Foto EPA/Michael Reynolds
''Ik wil niet doen alsof vandaag het einde van al onze problemen betekent. Maar we willen de weg vrijmaken naar groei en welvaart voor de lange termijn'', aldus Obama in een toelichting. Foto EPA/Michael Reynolds © UNKNOWN

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond zijn handtekening gezet onder het stimuleringsprogramma voor de economie. Het pakket omvat maatregelen ter waarde van in totaal 787 miljard dollar en voorziet in het scheppen of behouden van 3,5 miljoen banen.

''Ik wil niet doen alsof vandaag het einde van al onze problemen betekent. Maar we willen de weg vrijmaken naar groei en welvaart voor de lange termijn'', aldus Obama in een toelichting.

Het programma voorziet in een groot aantal belastingvoordelen voor burgers en bedrijven, in totaal ter waarde van circa 300 miljard dollar. Zo'n 116 miljard dollar gaat op aan een direct belastingvoordeel van 400 dollar voor iedere werknemer.

Ook gepensioneerden, werklozen en andere mensen die niet werken, krijgen voordeel. Daarnaast zijn er voorzieningen voor huizenkopers, mensen die een nieuwe auto aanschaffen en ouders van studerende kinderen. (ANP)