Buitenland Bewaar

Obama: Noord-Korea welkom aan onderhandelingstafel

De Zuid-Koreaanse president Park en haar Amerikaanse collega Obama tijdens de gezamenlijke persconferentie in Washington.
De Zuid-Koreaanse president Park en haar Amerikaanse collega Obama tijdens de gezamenlijke persconferentie in Washington. © AFP

Is Noord-Korea serieus over het beëindigen van zijn nucleaire wapenprogramma, dan is het land welkom aan de onderhandelingstafel. De Amerikaanse president Obama en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Park Geun-hye toonden zich vrijdag in Washington eensgezind: de deur staat open voor Noord-Korea's president leider Kim Jong-un.

De twee presidenten voerden vrijdag besprekingen in de Amerikaanse hoofdstad. Tijdens een gezamenlijke persconferentie na afloop van de gesprekken toonde Obama zich echter sceptisch over de huidige bedoelingen van Pyongyang. Echter, één positief teken van Noord-Korea kan al leiden tot verlichting van de economische sancties en verbetering van de relaties.

Op zijn beurt zei president Park dat Zuid-Korea bereid is tot directe maatregelen om een verzoening met de noordelijke buur te bewerkstelligen.

Militaire parade

Vorige week paradeerden nog tienduizenden militairen door de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang ter viering van het zeventigjarig bestaan van de Arbeiderspartij van Korea. Leider Kim Jong-un was daarbij aanwezig.

In een toespraak zei Kim dat Noord-Korea voorbereid is op 'elke vorm van oorlog met de Amerikaanse imperialisten'.

Tijdens de parade waren honderden militaire voertuigen te zien. In Noord-Korea, formeel de Democratische Volksrepubliek Korea, worden geregeld militaire parades gehouden om historische gebeurtenissen te vieren.