Buitenland Bewaar

Nigerianen wijzen compensatie Shell af

Een jongen met een visnet staat op de met ruwe olie besmeurde oever van een slenk in het krekengebied bij Goi (Ogoniland, Nigeria), dat zwaar verontreinigd is als gevolg van meerdere lekkages uit pijpleidingen van Shell.
Een jongen met een visnet staat op de met ruwe olie besmeurde oever van een slenk in het krekengebied bij Goi (Ogoniland, Nigeria), dat zwaar verontreinigd is als gevolg van meerdere lekkages uit pijpleidingen van Shell. © ANP

Inwoners van het dorp Bodo in het zuidoosten van Nigeria hebben een aanbod van Shell ter compensatie voor schade door olielekkages verworpen. Dat heeft een woordvoerder van Shell in Nigeria vrijdag laten weten.

De Nigerianen hadden een rechtszaak tegen Shell aangespannen, omdat door twee grote olielekken in 2008 grote schade was ontstaan voor onder meer de lokale visserijsector. Shell neemt de verantwoordelijkheid voor de lekkages op zich. Shell en de inwoners van Bodo zijn het echter oneens over de omvang van de lekkages en de schade die daardoor voor de bevolking is ontstaan.