MOSKOU - Een Russische rechtbank heeft donderdag een nieuw onderzoek gelast naar de moord op de laatste tsaar aller Russen, Nicolaas II en diens gezin. Algemeen wordt aangenomen dat het keizerlijke gezin in juli 1918 door bolsjewieken, zoals de communisten toen heetten, is vermoord in de kelder van een pand in Jekaterinburg, in de Oeral, ongeveer 1400 kilometer ten oosten van Moskou.

Een strafrechtelijk onderzoek naar de moordpartij werd eerder dit jaar gestaakt. De onderzoekers meenden dat het te veel tijd kostte terwijl de daders al lang dood zijn. Dat besluit wees de rechter donderdag af. Hij meende dat de zaak heropend moet worden. Het Hooggerechtshof heeft in 2008 de verantwoordelijkheid voor de moorden bij de Staat gelegd. Het doet er voor het onderzoek niet toe of de schutters nog leven, meende de magistraat.

De uitspraak verheugde familie van de tsaar. Die ijvert voor meer onderzoek naar de dood van Nicolaas II omdat er nog veel vragen onbeantwoord zijn. ''Dit is een belangrijke stap in de zoektocht naar de waarheid, zei advocaat German Loekyanov, die groothertogin Maria Vladimirovna vertegenwoordigt. Zij stelt aanspraak te kunnen maken op de Russische troon. (ANP)