Buitenland Bewaar

Moskou boos op Oekraïense minister die Poetin 'paardenlul' noemde

De Russische president Vladimir Poetin. Een 'stomkop' volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.
De Russische president Vladimir Poetin. Een 'stomkop' volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. © ANP

Rusland is woedend op de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrej Desjtsjitsa, omdat die president Vladimir Poetin gisteren tijdens een protest bij de Russische ambassade in Kiev 'paardenlul' zou hebben genoemd. Verder verwijt Moskou Oekraïne dat het niets heeft gedaan om te voorkomen dat de protestacties uit de hand liepen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vandaag dat zijn Oekraïense ambtgenoot de fatsoensnormen heeft overtreden. Desjtsjitsa was zaterdag naar Oekraïense betogers gelopen die bij de Russische ambassade protesteerden. Hij wist te voorkomen dat de protestactie verder uit de hand liep, maar zou toen ook beledigingen aan het adres van Poetin hebben geuit.

Volgens Russische media gooiden betogers eieren, groene verf en vuurwerk naar het ambassadegebouw. Ze vervingen de Russische vlag door de Oekraïense en ze duwden auto's van het ambassadepersoneel omver. De betogers eisten een eind aan de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne. Ook riepen zij de diplomaten op de ambassade te verlaten.