Buitenland Bewaar

Morsi geeft fouten toe, maar wijst beschuldigend naar 'vijanden van Egypte'

De Egyptische president Mohammed Morsi.
De Egyptische president Mohammed Morsi. © ANP

De Egyptische president Mohamed Morsi heeft woensdag in een toespraak gezegd dat hij in zijn eerste jaar als president fouten heeft gemaakt. Van opstappen of nieuwe verkiezingen, zoals tegenstanders eisen, wil hij echter niet weten.

Morsi gaf weliswaar wat toe, maar gaf 'vijanden van Egypte' de schuld van het verlammen van de nog jonge democratie in Egypte. De president noemde daarbij enkele van zijn tegenstanders bij naam.

'Politieke polarisatie en conflicten hebben een niveau bereikt dat onze ontluikende democratie bedreigt en onze hele natie in een staat van verlamming en chaos kan brengen', aldus Morsi. 'De vijanden van Egypte hebben niets nagelaten om te proberen de democartische ervaring te saboteren'.

Morsi liet wel weten hervormingen te willen. Zo moet er een comité komen van alle partijen dat voorstellen moet doen voor veranderingen aan de controversiële grondwet.

De spanningen in Egypte zijn de laatste dagen weer opgelopen. Woensdag vielen bij rellen in de stad Mansoura twee doden en raakten tweehonderd mensen gewond.

Voor zondag zijn massale betogingen aangekondigd tegen het in de ogen van zijn tegenstanders falende beleid van Morsi. Het is dan een jaar geleden dat de islamist Morsi president van Egypte werd.