live

Mogelijk contactpersoon van aanslagpleger kerstmarkt Berlijn is vrijgelaten

Een man is maandagavond met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn ingereden. Daarbij overleden 12 mensen en raakten 49 mensen gewond. Hier houden we de laatste updates bij.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Tunesiër vrijgelaten

  Duitsland heeft de man vrijgelaten die werd opgepakt omdat hij mogelijk contactpersoon was van de vermoedelijke dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn.

  Dat liet justitie donderdag weten. Het gaat om een veertigjarige Tunesiër die werd aangehouden in de wijk Tempelhof, in de omgeving van de voormalige luchthaven van de hoofdstad. De vermoedelijke dader, de in Milaan door de politie doodgeschoten Anis Amri, was ook een Tunesiër. Justitie in Karlsruhe, het parket dat in Duitsland terreurzaken doet, gaf donderdag een overzicht van het onderzoek naar de aanslag tot nu toe.

  De procureur-generaal meldde via een woordvoerster onder andere dat het wapen waarmee Amri in Milaan op politiemensen schoot, hetzelfde kaliber had als het wapen waarmee de dader de Poolse chauffeur doodschoot van de vrachtwagen waarmee hij de drukbezochte kerstmarkt opreed.

 2. 'Amri reisde mogelijk via Sloterdijk'

  De Tunesische terrorist Anis Amri is na de bloedige aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland naar Italië gereisd. Dit meldt de Italiaanse krant La Repubblica woensdag. Amri werd 23 december door de Italiaanse politie doodgeschoten, enkele dagen nadat hij op 19 december in Berlijn met terroristische motieven op een menigte was ingereden.

  De krant stelt dat Italiaanse onderzoekers in de bagage van Amri een telefoon met bijzondere simkaarten hebben gevonden. De kaarten zijn tijdens een reclameactie van een telecommunicatiebedrijf uitsluitend in Nederland uitgedeeld van 20 tot 22 december. Dat gebeurde exclusief in Breda, Nijmegen en Zwolle. Amri is in de namiddag van donderdag 22 december op het Franse station Lyon-Part-Dieu gesignaleerd. Een dag later is hij op een station bij Milaan gedood.

  Franse media meldden woensdag dat Amri met een bus uit Amsterdam in Lyon aankwam. Hij zou van station Amsterdam-Sloterdijk met een FlixBus naar het station in Lyon zijn gereisd.

 3. Video

  Terreurverdachte Anis Amri heeft postuum van zich laten horen. De Tunesiër die hoogstwaarschijnlijk de aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn, zou aanhangers van Islamitische Staat in een video hebben opgeroepen wraak te nemen op de "kruisvaarders'' die moslims bombarderen.

  De video werd verspreid via persbureau Amaq. Op de beelden is te zien hoe een man, naar verluidt Amri, trouw zweert aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De terreurverdachte riep verder op de "zwijnen van kruisvaarders te doden''.

  Volgens de BBC wordt in de video niet verwezen naar de bloedige aanslag in Berlijn, die is opgeëist door IS. Het is evenmin duidelijk wanneer de opname is gemaakt. Amri kwam vrijdag om het leven bij een schotenwisseling met de Italiaanse politie.

 4. Opluchting, maar ook nog dreiging

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is opgelucht over de dood van terreurverdachte Anis Amri. Van hem gaat nu geen gevaar meer uit, zei de minister.

  "Maar helaas verandert dit einde van de klopjacht niet het dreigingsniveau in Duitsland. Dat blijft hoog en de autoriteiten blijven waakzaam."

  De Maizière bedankte de Italiaanse autoriteiten en met name de twee agenten die Amri staande hielden.

  Zijn collega van Justitie Heiko Maas kondigde aan dat lessen getrokken moeten worden uit de aanslag. "Het gaat vooral om de vragen hoe mensen die verplicht zijn het land te verlaten zo snel mogelijk uitgezet kunnen worden en hoe mensen die een gevaar vormen nog beter in de gaten gehouden kunnen worden.''

 5. Agent nog in proeftijd

  Het woord vuurdoop heeft voor Luca Scatà een compleet nieuwe dimensie gekregen. De 29-jarige Italiaan schoot in de nacht van donderdag op vrijdag terreurverdachte Anis Amri in een vuurgevecht dood, terwijl hij nog in zijn proefperiode bij de politie zat. Dat meldden diverse Italiaanse media.

  Scatà, die op social media tot held is gebombardeerd, was nog maar tien maanden werkzaam bij het korps van Sesto San Giovanni. In deze voorstad van Milaan stuitte hij bij een routinecontrole op de internationaal gezochte Amri.

  De collega van Scatà, Cristian Movio, raakte bij het vuurgevecht gewond. Artsen verwijderden vrijdagmiddag een kogel uit zijn schouder.

 6. Handlangers

  Het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn gaat verder, ook nu de vermoedelijke dader Anis Amri dood is. Hoofd van het Duitse Openbaar Ministerie Peter Frank maakt duidelijk dat het onderzoek zich nu verder zal richten op mogelijke handlangers van Amri.

 7. Per trein

  Terreurverdachte Anis Amri heeft zich na de aanslagen in Berlijn in meerdere landen opgehouden. De meest gezochte man van Europa reisde volgens de Italiaanse politie vermoedelijk per trein via het Franse Chambéry naar de Italiaanse stad Turijn, bericht persbureau ANSA.

  De terreurverdachte zou in Turijn de trein hebben genomen naar de Noord-Italiaanse stad Milaan. Zijn vluchtpoging eindigde enkele uren later, toen hij vlakbij een treinstation in voorstad Sesto San Giovanni verwikkeld raakte in een vuurgevecht met de politie.

  Een Italiaanse justitiebron zei tegen Reuters dat een treinkaartje is gevonden op het lichaam van Amri. Daaruit bleek dat hij met een hogesnelheidstrein vanuit Frankrijk naar Italië is gereisd.

  De 24-jarige Tunesiër zou vervolgens zijn overgestapt op een regionale trein naar een voorstad van Milaan.

  Volgens de bron had de politie een tip ontvangen dat de terreurverdachte in het gebied was. Daarop zouden extra patrouilles naar hem op zoek zijn gegaan. De politiechef van Milaan spreekt dat echter tegen. "We hadden geen inlichtingen dat hij in Milaan kon zijn."

 8. Verdachte aanslag Berlijn gedood

  De Tunesiër die hoogstwaarschijnlijk de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn pleegde, is doodgeschoten in Milaan. Dat bevestigde de Italiaanse minister Marco Minniti (Binnenlandse Zaken) vrijdag op een persconferentie.

  De terreurverdachte was volgens Italiaanse media 's nachts buiten een treinstation staande gehouden door de politie. Toen de man om zijn legitimatie werd gevraagd, zou hij direct het vuur hebben geopend. Bij het vuurgevecht dat volgde, raakte een agent gewond en kwam de verdachte om het leven.

  De Italiaanse politie was volgens de eerste berichten niet gericht op zoek naar de Tunesiër. Hij zou bij een routinecontrole zijn aangesproken. Volgens een politiebron blijkt uit de afgenomen vingerafdrukken dat het inderdaad gaat om Anis Amri.

  Uit een treinkaartje dat naderhand werd aangetroffen op het lichaam van de man, blijkt volgens regionale media dat hij 's nachts om 01.00 uur per trein was aangekomen in de stad. Zo'n twee uur later vond de fatale confrontatie met de politie plaats. De verdachte zou via Frankrijk naar Italië zijn gereisd.

  De Europese veiligheidsdiensten zijn al dagen op zoek naar Amri, die maandag volgens de Duitse autoriteiten met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Op en in de truck werden vingerafdrukken en een persoonlijk document van de Tunesiër aangetroffen. De Italiaanse politie zoekt nog uit of het vuurwapen dat de man in Italië gebruikte, ook het wapen was waarmee hij in Berlijn de truck kaapte.

 9. 'Terreurverdachte Berlijn doodgeschoten'

  De verdachte van de aanslag in Berlijn zou zijn doodgeschoten in Milaan. Dat hebben bronnen rond de veiligheidsdiensten vrijdagochtend gemeld, aldus persbureau Reuters.

  Italiaanse media maken melding van een incident in een pizzeria. Daar trok een man een pistool toen hij werd benaderd door een agent. Het is nog onduidelijk of het inderdaad gaat om Anis Amri. De minister van Binnenlandse Zaken geeft vrijdagochtend een persconferentie in Rome.

  Vlak voor het bericht dat Amri is doodgeschoten naar buiten kwam, maakte de Deense politie nog bekend op Twitter dat de Tunesiër mogelijk in het noorden van Denemarken zit. Een man die voldoet aan het signalement van de terreurverdachte is gezien in Aalborg.

 10. Vingerafdruken

  Op de vrachtwagen die is gebruikt bij de aanslag in Berlijn zijn de vingerafdrukken van de Tunesische verdachte Anis Amri gevonden. Onder meer de Duitse zenders ARD en WDR meldden dat zijn vingerafdrukken op de deur van de truck zijn gevonden.

  Volgens de Berliner Zeitung zaten de vingerafdrukken ook op het stuur. De Duitse media baseren zich onder meer op bronnen bij de recherche. De autoriteiten hebben de berichtgeving nog niet bevestigd.

  Eerder zijn al identiteitspapieren op zijn naam gevonden. Die zaten in een portemonnee in de cabine van de vrachtwagen. De Tunesiër zou daarmee zijn ingereden op een kerstmarkt. Door de aanslag vielen twaalf doden en tientallen gewonden.