Buitenland Bewaar

Medvedev eist hard optreden tegen neonazi's

Medvedev eist hard optreden tegen neonazi's
© UNKNOWN

MOSKOU - President Dmitri Medvedev van Rusland heeft maandag een hard optreden geëist tegen ultrarechtse nationalisten die zich onder meer bedienen van nazisymbolen als het hakenkruis. Vorige maand hadden in Moskou de zwaarste nationalistische rellen sinds het einde van de Sovjet-Unie in het begin van de jaren negentig plaats. Ongeveer zevenduizend agressieve jongeren vielen in de buurt van het Kremlin mensen van niet-Slavische herkomst aan.

Sinds vorig jaar zijn neonationalistische groeperingen in opkomst. ''Breng u het ongelukkige voorbeeld van nazi-Duitsland in herinnering. Dat betekende uiteindelijk een klap voor de Duitse natie'', zei de president tegen parlementariërs. ''Alle nazi's, het doet er niet toe waar zij vandaan komen, ondermijnen eenvoudigweg de culturele grondvesten van onze staat'', aldus de president.

Hij wees erop dat ''intolerantie, agressie en bekrompenheid'' verschijnselen zijn die in de regel wijzen op een zeer lage culturele ontwikkeling. ''Op deze ontwikkelingen moet een serieus antwoord komen. Vrede tussen etnische groepen en harmonie zijn belangrijk voor iedereen'', aldus de Russische president.

Het raciale geweld was een reactie op de dood van een supporter van de voetbalclub Spartak Moskou. Hij kwam om bij een gevecht tussen een groep etnische Russen en migranten uit het vooral door moslims bewoonde noorden van de Kaukasus. Ongeveer een vijfde van de 142 miljoen Russen is moslim. (ANP)