Buitenland Bewaar

Libische gevangenis afgebrand - ICC'ers naar herenhuizen

Ajmi al-Atiri, leider van de Libische brigade die Saif al-Islam Kaddafi arresteerde, toont dit weekend een document dat de ICC-werknemers aan de zoon van de doodgeschoten Libische leider zouden willen geven.
Ajmi al-Atiri, leider van de Libische brigade die Saif al-Islam Kaddafi arresteerde, toont dit weekend een document dat de ICC-werknemers aan de zoon van de doodgeschoten Libische leider zouden willen geven. © AFP

De gevangenis van het woestijnstadje Zintan is tijdens de burgeroorlog in Libië vorig jaar platgebrand. De Australische ICC-juriste Melinda Taylor en haar Libanese tolk Helene Assaf, die donderdag werden opgepakt, worden daarom ondergebracht in voormalige herenhuizen die tot detentiecentrum zijn verbouwd.

Dit heeft een gemeentelijke woordvoerder vandaag gezegd. Om veiligheidsredenen worden de twee vrouwen op verschillende plekken ondergebracht.

Het tweetal was donderdag opgepakt. De twee andere leden van de delegatie, de Rus Aleksandr Chodakov en de Spanjaard Esteban Peralta Losilla, bleven 'uit solidariteit' bij de twee vrouwen, aldus het hoofd van de clan die Kaddafi's zoon Saif al-Islam vasthoudt. Over het lot van de twee mannen zijn geen bijzonderheden bekend.