Buitenland Bewaar

Leiders Benelux positief over samenwerking schuldencrisis

Leiders Benelux positief over samenwerking schuldencrisis
© ANP

De premiers van Nederland, België en Luxemburg, Mark Rutte, Jean-Claude Juncker en Yves Leterme, hebben vanavond in het Catshuis in Den Haag overlegd over onder meer de Europese schuldencrisis.

Volgens Rutte geeft de Beneluxsamenwerking 'extra gezag' tijdens EU-toppen. 'Het is een zeer waardevol om dit te doen', aldus Rutte. Hij stelde verder: 'Wij zeggen niet dat het uitgesloten is dat er ooit nog geld gaat naar Griekenland. Maar de volgende betaling gaat alleen als het IMF instemt en als het in het belang is van het Nederland, het Nederlandse spaargeld.'

Stabiliteit euro
Juncker spreekt van een uitstekende samenwerking. Hij heeft er veel begrip voor dat de publieke opinie in dit deel van Europa terughoudend is over de hulp aan Griekenland. Maar het gaat volgens hem niet alleen over Griekenland maar ook over de stabiliteit van de euro. Als Griekenland daadwekelijk hervormt, kunnen we een 'herprofilering' van de Griekse schuld niet uitsluiten, bijvoorbeeld door de betalingstermijn te verlengen, zo gaf Juncker aan. Hij is voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de EU-landen die de euro hanteren.
 
Ook Leterme is te spreken over het Beneluxoverleg. In de Europese Unie van 27 lidstaten is het van belang samen te werken. En als Benelux sta je sterker, stelde hij.