Buitenland Bewaar

Kerry: nieuwe sancties tegen Iran een vergissing

Kerry praat woensdag met de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat, die over het Amerikaanse sanctiebeleid gaat.
Kerry praat woensdag met de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat, die over het Amerikaanse sanctiebeleid gaat. © AP

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry wil dat het Amerikaanse Congres geen nieuwe sancties instelt tegen Iran zolang het Westen met de regering in Teheran onderhandelt over haar atoomprogramma. Dat heeft een woordvoerster van Kerry dinsdag gezegd.

Iran heeft de afgelopen weken met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in Genève onderhandeld over zijn atoomprogramma. Het Westen vreest dat Iran aan een kernwapen werkt. Teheran ontkent dit in alle toonaarden.

Kerry praat woensdag met de bankcommissie van de Amerikaanse Senaat, die over het Amerikaanse sanctiebeleid gaat. Volgens zijn woordvoerster zal Kerry de senatoren vertellen dat het 'een vergissing zou zijn' om nu nieuwe sancties in te stellen. Kerry heeft in het verleden voor sancties tegen Iran gestemd, maar nu stemmen over nieuwe sancties zou volgens zijn woordvoerster feitelijk 'een stem voor of tegen diplomatie zijn'.

Alle partijen hebben zich optimistisch getoond over het verloop van de gesprekken tot dusver. Overeenstemming is nog niet bereikt, maar volgende week wordt verder gepraat.