Buitenland Bewaar

Kasparov verrassend vrijgesproken

Kasparov.
Kasparov. © AP

Het Russische oppositiekopstuk Garry Kasparov is vrijdag vrijgesproken van het houden van een demonstratie zonder toestemming. De rechter geloofde agenten niet, die in getuigenverklaringen zeiden dat de vroegere topschaker politieke leuzen had geroepen. De uitspraak is verrassend.

Kasparov is een van de bekendste tegenstanders van het Kremlin. Hij had een zware boete of 15 dagen celstraf kunnen krijgen.

'Voor de eerste keer heeft de rechtbank het bewijs van agenten in uniform niet geaccepteerd, wat elke dag in andere rechtbanken gebeurt. Dit besluit zal veel mensen in vergelijkbare omstandigheden helpen', aldus Kasparov.

Kasparov was vorige week vrijdag opgepakt bij een rechtbank in Moskou. Daar waren drie leden van de punkgroep Pussy Riot veroordeeld tot 2 jaar cel. De vrouwen hadden een mis in een Russisch-orthodoxe kerk verstoord met een 'punkgebed' tegen de huidige president Vladimir Poetin.

Een agent zegt dat Kasparov hem bij de arrestatie heeft gebeten. De aanklagers onderzoeken die zaak nog. Als Kasparov daarvoor wordt veroordeeld, kan hij tot 5 jaar celstraf krijgen. De schaakgrootmeester ontkent en heeft de agent aangeklaagd voor smaad.