ROME - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een wet die premier Berlusconi onschendbaar maakt tijdens zijn ambtstermijn.

Het wetsvoorstel was door rechters en de linkse oppositie zwaar bekritiseerd. Berlusconi, die verdacht wordt van corruptie, zou zichzelf willen vrijwaren van rechtszaken.

In de nieuwe wet kunnen de president van Italië, de premier en voorzitters van de twee kamers van het parlement tijdens hun ambtsperiode niet vervolgd worden.

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden had in juni 2003, toen Berlusconi ook premier was, een vergelijkbare wet aangenomen. Deze werd in januari 2004 echter door het Constitutionele Hof verworpen. Of tegenstanders van de huidige wet naar dit hof stappen is nog niet bekend.

Vrijdag stemt de Kamer van Afgevaardigden over een wet die duizenden rechtszaken een jaar lang opschort. Daaronder valt ook een zaak tegen Berlusconi die later deze maand dient. Berlusconi wordt ervan verdacht een Britse advocaat honderdduizenden euro's te hebben betaald in ruil voor een valse getuigenis. (ANP)