Buitenland Bewaar

Italiaanse staatssecretaris al na 24 uur overgeplaatst

 Archieffoto: Michaela Biancofiore knijpt Silvio Berlusconi. (2011).
Archieffoto: Michaela Biancofiore knijpt Silvio Berlusconi. (2011). © AFP

De Italiaanse staatssecretaris van Gelijke Kansen, Michaela Biancofiore, is zaterdag, nog geen 24 uur na haar beëdiging, overgeplaatst naar het ministerie van Ambtenarenzaken. De reden is dat zij zaterdag in kranten zei dat homo's discriminatie bevorderen door zich in een getto op te sluiten.

'Alwat zij doen is hun eigen belangen verdedigen', meende de staatssecretaris, die lid is van de partij Volk van de Vrijheid van oud-premier Silvio Berlusconi.

De uitlatingen waren een reactie op protesten van homogroepen vrijdag. Zij verweten haar dat zij zich eerder aan homofobe uitspraken schuldig heeft gemaakt. Biancofiore wijst legalisering van het homohuwelijk af, maar is wel voorstander van het geregistreerd partnerschap van mensen van hetzelfde geslacht.

Volgens Italiaanse media is premier Enrico Letta ontsteld over Biancofiores gedrag. Hij heeft de leden van zijn regering, die nog geen week oud is, gevraagd 'soberheid' te betrachten in hun uitlatingen in de media en als een team te opereren.