Buitenland Bewaar

Israël bombardeert opnieuw Hamas-installaties op de Gazastrook

Een Israëlische politieman gooit een granaat richting Palestijnse stenengooiers. Na het vrijdaggebed braken er rellen uit in Oost-Jeruzalem.
Een Israëlische politieman gooit een granaat richting Palestijnse stenengooiers. Na het vrijdaggebed braken er rellen uit in Oost-Jeruzalem. © REUTERS

Israël heeft vanavond opnieuw de dichtbevolkte Gazastrook gebombardeerd. Een woordvoerster van het leger zei dat 'drie installaties' van de beweging Hamas doelwit waren.

De luchtaanvallen zijn een reactie op raketbeschietingen door Palestijnse strijders in de Gazastrook. Die hebben vandaag weer 14 projectielen afgevuurd die in het zuiden van Israël terechtkwamen. Israël bestookte vervolgens de Gazastrook met artillerie.

Palestijnse media melden dat Hamas en Israël via Egyptische bemiddeling zouden hebben afgesproken op te houden met de beschietingen.

Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en moord van drie Israëlische tieners. Hun lichamen werden afgelopen maandag teruggevonden in afgezonderd gebied op de bezette Westelijke Jordaanoever. Deze week werd een Palestijnse tiener ontvoerd en vermoord. De politie houdt rekening met een wraakactie.

Rellen bij begrafenis
De begrafenis van de Palestijnse Abu Khdeir (16) vond vandaag plaats en liep uit op rellen. Palestijnen die de plechtigheid in Jeruzalem bezochten, raakten slaags met de Israëlische politie.

Het lichaam van de tiener werd voorafgaand aan de begrafenis door het oostelijk deel van Jeruzalem gedragen. De Palestijnse vlag was over het lichaam gedrapeerd.

Tijdens de ceremonie gooiden gemaskerde Palestijnen stenen naar Israëlische politieagenten. Die reageerden met granaten, aldus woordvoerder Micky Rosenfeld. Volgens hem trok de begrafenis meer dan 2.000 belangstellenden.

Veiligheidsmaatregelen opgevoerd
De politie had de veiligheidsmaatregelen in en rondom Jeruzalem opgevoerd omdat de begrafenis samenviel met het eerste vrijdagsgebed tijdens de vastenmaand Ramadan. Tijdens de ongeregeldheden waren er niet direct berichten over slachtoffers. 

Rosenfeld zei dat de politie in botsing kwam met honderden Palestijnen in Ras al-Amud en Wadi Joz, in het oostelijke gedeelte van de stad. Het gebied vormt het middelpunt van onrust sinds het lichaam van de Palestijnse Abu Khdeir woensdag werd gevonden in de bossen nadat hij eerder die dag was ontvoerd in zijn woonwijk Shuafat, tevens in het oosten van Jeruzalem.