Buitenland Bewaar

Islamist steekt Brusselse agenten neer om boerkaverbod

Politieagenten staan ¿¿op wacht voor een menigte van islamitische demonstranten in Brussel.
Politieagenten staan ¿¿op wacht voor een menigte van islamitische demonstranten in Brussel. © AFP

Een fundamentalistische moslim heeft vrijdagavond twee politieagenten in Brussel neergestoken. Een van hen raakte daarbij zwaargewond. De man wilde dat België het boerkaverbod zou intrekken en zijn militairen zou terugtrekken uit Afghanistan. Dat meldde het Openbaar Ministerie in de Belgische hoofdstad.

De dader is een 34-jarige islamist uit Frankrijk. Hij is opgepakt voor 'poging tot moord in een terroristische context' en riskeert levenslang. Tijdens zijn eerste verhoor zei hij dat hij wilde worden doodgeschoten door de politie.

De steekpartij vond plaats in het metrostation Beekkant in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Daar waren vorige week rellen uitgebroken nadat de politie een vrouw in boerka had aangehouden.

Mede naar aanleiding van de steekpartij verhoogde het Belgische Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) vandaag het dreigingsniveau voor terrorisme voor de Belgische hoofdstad van gemiddeld naar ernstig. Eerder werd op een politieauto een pamflet gevonden met verwijzing naar de aanhouding van de vrouw met boerka. Belgische autoriteiten kregen dreigbrieven van een extreme moslimbeweging.