Buitenland Bewaar

IJsland huurt advocaat voor Icesave

IJsland heeft een Amerikaanse advocaat ingehuurd die mogelijk nieuwe besprekingen met Nederland en Groot-Brittannië over de Icesave-kwestie gaat leiden. ANP
IJsland heeft een Amerikaanse advocaat ingehuurd die mogelijk nieuwe besprekingen met Nederland en Groot-Brittannië over de Icesave-kwestie gaat leiden. ANP © UNKNOWN

REYKJAVIK - IJsland heeft een Amerikaanse advocaat ingehuurd die mogelijk nieuwe besprekingen met Nederland en Groot-Brittannië over de Icesave-kwestie gaat leiden. Dat maakte de IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson dinsdag bekend.

Sigfusson zei tegen de staatsradio dat de regering met de oppositie overeenstemming heeft bereikt over de focus van de nieuwe besprekingen. IJsland hoopt dat Nederland en Groot-Brittannië ook weer willen onderhandelen, om een nationaal referendum over de kwestie te vermijden.

De spaarbank Icesave ging in oktober 2008 ten onder. De Nederlandse en de Britse regering hebben spaarders bij de bank gecompenseerd en willen nu hun geld terug. In IJsland bestaat echter veel verzet tegen een wet die dit regelt. De regering hoopt nu nieuwe voorwaarden te kunnen afspreken voor de terugbetaling. De Amerikaanse advocaat is werkzaam bij het kantoor Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. (ANP)