Buitenland Bewaar

Honderden vluchtelingen vertrekken te voet uit Boedapest

Vluchtelingen steken de grens tussen Hongarije en Oostenrijk over.
Vluchtelingen steken de grens tussen Hongarije en Oostenrijk over. © AFP

Enkele honderden vluchtelingen zijn vanochtend te voet vertrokken uit Boedapest, waar ze zich ophielden bij station Keleti in het oosten van de stad. Dat heeft een fotograaf van persbureau Reuters gemeld. Ze zijn volgens de fotograaf lopend op weg naar Wenen.

Vrijdag vertrok ook al een hele groep te voet richting de grens met Oostenrijk. Ze deden dat, nadat duidelijk werd dat er geen treinen meer zouden rijden. De vluchtelingen willen via Oostenrijk naar Duitsland, hun geplande 'eindbestemming'. Uiteindelijk hoefden ze niet de hele weg (zo'n 175 kilometer) lopend af te leggen. De Hongaarse regering besloot bussen in te zetten om ze naar de Oostenrijkse grens te brengen.

Het busvervoer werd opgestart nadat Duitsland, Oostenrijk en Hongarije vrijdag overeen waren gekomen dat ze de grenzen tussen de landen tijdelijk openstellen. Volgens Hongaarse cijfers reden er gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag negentig bussen, die in totaal zo'n 4500 vluchtelingen naar de grens brachten.

Vandaag maakte de Hongaarse regering bekend dat het daarbij blijft en dat er geen bussen meer gaan rijden. Mogelijk heeft dat bericht de vluchtelingen bij station Keleti ook bereikt en hebben ze daarom besloten op eigen initiatief de benen te nemen.

Arabisch omgeroepen
De Duitse politie gaat ervan uit dat er vandaag zo'n 10.000 vluchtelingen vanuit Oostenrijk het land binnenkomen. Een woordvoerder gaf aan dat er nog geen betrouwbare cijfers zijn, maar dat ze rekening houden met een groep van die grootte. Een eerste trein, met daarin zo'n 400 asielzoekers, wordt rond het middaguur in München verwacht.

De bewuste trein bereikte kort voor 11.00 uur het station in Salzburg. Daar stonden hulpverleners klaar met drinken, eten en kleding. Volgens een woordvoerder wilde geen enkele vluchteling in Salzburg blijven. De autoriteiten waren daar wel op voorbereid en hadden in de kelder van het station tientallen veldbedden klaargezet. Op station Wenen werden inzittenden van een andere trein ook voorzien van drinken en eten. Daar werd onder meer in het Arabisch omgeroepen hoe de vluchtelingen verder konden reizen richting Duitsland.