live

Honderden mensen bij protestmars tegen Trump en Wilders

Donald Trump heeft de eed afgelegd en is daarmee de 45ste president van de Verenigde Staten. Op vrijdagavond en zaterdag zijn in Amsterdam demonstraties gepland. Al het nieuws vind je in dit liveblog.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Protest 'feestje onder gelijkgestemden'

  Volgens een woordvoerder van de protestmars 'Stop de haat!' is de demonstratie naar wens verlopen. "De sfeer zat er goed in.''

  Op het Museumplein werd het volgens de woordvoerder zelfs een feestje onder gelijkgestemden. De betogers hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Weg met Wilders', 'Weg met Trump' en 'Vluchtelingen welkom'.

  Volgens de woordvoerder zijn er uiteindelijk ongeveer duizend mensen op het protest afgekomen.

  Net als in tal van andere steden in de wereld wordt zaterdag op het Museumplein in Amsterdam en het Haagse Malieveld de zogenoemde Women's March gehouden.

  Volgens de organisatie zullen ongeveer een miljoen mensen in ruim driehonderd marsen wereldwijd protesteren tegen ongelijkheid en intolerantie naar aanleiding van de beëdiging van Trump.

 2. 'Speech was strafexpeditie tegen Obama'

  De toespraak die president Trump hield was confronterend en hard. Dat zegt Willem Post, Amerika-deskundige van het Nederlandse instituut voor internationale betrekkingen Clingendael. "Hij veegde de vloer aan met acht jaar Obama. Zo'n toespraak moet ook samenbindend zijn, maar was dat niet."

  Post vervolgt: "Ik heb zelden zo'n toespraak gehoord. Het was een speech voor de vergeten Amerikaan. Het is op zich terecht dat hij daar voor opkomt, maar de toespraak was er wel erg van doortrokken. Het was een beetje een bozige Trump."

  Het verbaasde Post ook dat er geen bedankje voor voorganger Barack Obama vanaf kon. Hij sprak van een "inktzwart portret" van Obama. "Trump preekte echt voor zijn achterban. Het was duidelijk dat Obama zich erg ongemakkelijk voelde."

  De toon van Trump was volgens Post confronterend. "Hij riep letterlijk op tot protectionisme. Dat is het recept voor een internationale crisis."

  De toespraak moet volgens Post dan ook een wake-up call zijn voor het verdeelde Europa. "Ik heb niets gehoord over Europa en de trouwe bondgenoten. Het was een toespraak in de trant van: je bent voor of tegen ons. Of je volgt ons, of niet en dan is dat pech voor jou. Als we nu nog niet begrijpen dat de Verenigde Staten, Rusland en China lak aan ons hebben, dan begrijpen we het nooit meer. Dit is een echte wake-up call."

 3. Honderden mensen bij protestmars

  Zo'n vijfhonderd mensen lopen vrijdagavond mee in de protestmars 'Stop de haat! Samen tegen Trump en Wilders!'. De stoet demonstranten loopt van de Dam naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein.

 4. Toespraak Trump: 'Macht naar het volk'

  Na de aflegging van de eed hield Trump een toespraak. Hij zei dat deze dag een bijzondere dag is, 'omdat niet alleen de macht wordt overgedragen van de ene regering aan de andere, maar omdat de macht van Washington DC wordt overgedragen aan het volk'.

  "Al te lang heeft een kleine groepje de macht in handen, terwijl het volk de lasten draagt. Washington bloeide, maar het volk kon er niet van meegenieten.''

  "Dat gaat vanaf nu allemaal anders. Dit moment is jullie moment. Dit is jullie dag, dit is jullie viering. En de Verenigde Staten: dat is jullie land."

  Deze vrijdag zal volgens president Trump worden herinnerd als de dag waarop het volk de leider van het land werd. "De vergeten mannen en vrouwen in dit land, worden niet langer vergeten.''

 5. Eed afgelegd

  Donald Trump heeft vrijdag de eed afgelegd en is daarmee de 45ste president van de Verenigde Staten. De eed werd afgenomen door John G. Roberts, de opperrechter van het Hooggerechtshof.

  Kort daarvoor legde Mike Pence, de nieuwe vicepresident, al de eed af. Scheidend president Barack Obama feliciteerde Pence en Trump.

 6. Betogers: 'We outnumber him'

  Betogers zijn vrijdagmiddag met een vliegtuig over de Hudson gevlogen. Achter het vliegtuig hing een spandoek met de tekst: "We outnumber him. Resist!"

  De boodschap was gericht tegen Donald Trump die vrijdag wordt beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten.

  In Washington braken vrijdag ook al rellen uit. Zo werden ruiten ingegooid van winkels en sneuvelden autoruiten. De polite greep in en zette pepperspray en flitsgranaten in.

 7. Clinton: 'Geloof in de toekomst'

  Hillary Clinton, die van Donald Trump verloor bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft een tweet gestuurd waarin ze zegt dat ze de "democratie en onze waarden'' recht wil doen.

  "Ik zal niet stoppen met geloven in ons land en in onze toekomst.'' De kandidaat namens de Democraten is samen met haar man, voormalig president Bill Clinton, bij de beëdiging van Trump.

 8. Op de thee

  Vrijdagochtend (plaatselijke tijd) ontving Obama met zijn vrouw Michelle de nieuwe president op het Witte Huis voor de thee.

  Trump en zijn vrouw Melania begonnen de dag met een mis in de St. John's Episcopal Church, tegenover het Witte Huis. Ze werden daarna ontvangen door Obama. Trump stuurde vrijdagochtend een tweet de wereld in, waarin hij schreef: "Vandaag begint het allemaal. Ik zie jullie straks om 11.00 uur (plaatselijke tijd) voor de inauguratie. De beweging gaat door. Het werk begint!''

  Obama nam op het officiële account van de president alvast afscheid. "Het was een eer om jullie te dienen. Jullie hebben een betere leider van me gemaakt en een betere man.''