Buitenland Bewaar

Groot onderzoek veiligheid na schietpartij VS

Politieonderzoek op de plek van de schietpartij.
Politieonderzoek op de plek van de schietpartij. © REUTERS

Het Pentagon gaat wereldwijd onderzoek doen naar de toegang en veiligheid van alle Amerikaanse defensiecomplexen. Dat heeft een hoge functionaris van het Pentagon laten weten naar aanleiding het bloedbad op de marinebasis Washington Navy Yard.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zal het onderzoek mogelijk woensdag al officieel aankondigen. Het Pentagon maakte dinsdag al het resultaat van een eerder veiligheidsonderzoek bekend. Daarin staat dat in een jaar tijd zeker 52 veroordeelde misdadigers onterecht toegang hadden gekregen tot marinebases. Dat zou het gevolg zijn geweest van kostenbesparingen.

De 34-jarige oud-reservist van de marine Aaron Alexis schoot maandag 12 mensen dood op de marinebasis. Als medewerker van een IT-bedrijf had hij een toegang tot defensiecomplexen. Na de schietpartij bleek dat de veteraan tijdens en zelfs al voor zijn diensttijd betrokken was geweest bij schietincidenten. De afgelopen tijd had hij bovendien hulp gekregen voor psychische problemen.

De FBI bevestigde dinsdag dat Alexis een geldige toegangspas had voor de Navy Yard. Hij zou de basis zijn binnengegaan terwijl hij een hagelgeweer bij zich had. Eenmaal in 'Gebouw 197' waar het bloedbad plaatsvond zou hij nog een pistool of revolver hebben buitgemaakt. Het hagelgeweer had de oud-reservist legaal gekocht in Virginia.