Buitenland Bewaar

Gouverneur kondigt weer noodtoestand af in Ferguson

Een demonstrant in Clayton in Missouri laat zien dat ze achter agent Darren Wilson staat.Een jury in Clayton beraadslaagt of de agent moet worden vervolgd.
Een demonstrant in Clayton in Missouri laat zien dat ze achter agent Darren Wilson staat.Een jury in Clayton beraadslaagt of de agent moet worden vervolgd. © GETTY

In de Amerikaanse stad Ferguson geldt vanaf vandaag weer de noodtoestand, in afwachting van een uitspraak van een jury. Die onderzoeksjury bepaalt binnenkort of een agent wordt vervolgd voor het neerschieten van een ongewapende, zwarte tiener in dat stadje.

De gouverneur van de staat Missouri, Jay Nixon, kondigde de noodtoestand af vanwege 'de mogelijkheid van onrust op uitgebreide schaal', net zoals eerder dit jaar direct na de dood van de tiener. Daarbij verwacht hij niet dat het veel uitmaakt wat de onderzoeksjury in Clayton beslist. Nixon zei dat de Nationale Garde de lokale en staatspolitie waar nodig zal ondersteunen.

Die jury bepaalt overigens niet welke straf de agent bij een eventuele vervolging moet krijgen, maar slechts of hij vervolgd moet worden. Wanneer de jury zich uitspreekt over het vervolgen van de agent, is onduidelijk. Volgens Nixon gebeurt dat binnenkort. De aanklager in St. Louis zei eerder de beslissing halverwege of eind november te verwachten.

De dood van de 18-jarige Michael Brown leidde tot wekenlange grootschalige protesten in het stadje. De politie trad meermaals hardhandig op en zette zelfs pantservoertuigen in.