AMSTERDAM - Voor imam Bahauddin Budak is geen plaats meer aan de Hogeschool InHolland. Als hij zijn opvattingen handhaaft, zal hij zijn werk aan de lerarenopleiding niet kunnen voortzetten.

Dat heeft directeur Geert Dales van de hogeschool donderdag gezegd. Aanleiding zijn de uitspraken van de islamitische geestelijk leider over partnerkeuze en verkrachting op de website van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO).

Budak is verbonden aan de lerarenopleiding islamgodsdienst, een tweedegraadsopleiding in Amsterdam. Op de website van de NIO gaf hij antwoord aan een vrouw die door haar neef was verkracht en aan de imam vroeg wat ze met de situatie aanmoest. Budak gaf een antwoord waarvan velen vonden dat hij de schuld grotendeels bij de vrouw legde.

De hogeschool distantieert zich van de ''ontoelaatbare'' uitlatingen van Budak en zal met de imam ''een indringend gesprek'' voeren. Dat gesprek zal waarschijnlijk nog deze week worden gevoerd, aldus Dales.

Budak heeft naar aanleiding van de ophef over zijn woorden de NIO gevraagd het artikel over de verkrachting van de website te halen, ook al staat hij nog steeds achter zijn woorden. De omroep vond dat ''journalistiek gezien geen optie''. Daarop heeft de geestelijk leider de samenwerking met de NIO verbroken. Dat had tot gevolg dat zowel het bedoelde artikel als alle voorgaande artikelen van zijn hand van de website zijn verwijderd. (ANP)