Buitenland Bewaar

Gala geboycot om prijs voor Charlie Hebdo

Stephane Charbonnie, voormalig hoofdredacteur van Charlie Hebdo, in 2012. Charbonnie werd tijdens de aanslag op het satirische weekblad doodgeschoten.
Stephane Charbonnie, voormalig hoofdredacteur van Charlie Hebdo, in 2012. Charbonnie werd tijdens de aanslag op het satirische weekblad doodgeschoten. © AP

Zes prominente schrijvers boycotten het jaarlijkse gala van de Amerikaanse afdeling van schrijversvereniging PEN in New York. Zij zijn het niet eens met de toekenning van de prijs voor de vrijheid van meningsuiting aan het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, zo meldde The New York Times vandaag. Onder de schrijvers zijn Booker Prize-winnaars Peter Carey en Michael Ondaatje.

Het gala wordt volgende week dinsdag gehouden. De Australiër Carey zegt dat de PEN-afdeling blind is voor de 'culturele arrogantie' van de Franse natie die zich niet moreel verplicht voelt jegens de grote minderheid van moslims in het land.

De redactie van het weekblad was begin januari het doelwit van een aanslag, waardoor acht redactieleden, twee medewerkers en twee politieagenten omkwamen. De daders waren twee radicale moslimbroers. Het blad heeft herhaaldelijk spotprenten van de profeet Mohammed gepubliceerd.