Buitenland Bewaar

G20 wil dit jaar nog een WTO-akkoord

De wereldleiders die zaterdag in Washington bijeen zijn om te praten over de financiële crisis, willen ,,aan het eind van het jaar'' een nieuw wereldwijd vrijhandelsverdrag. ANP Photo
De wereldleiders die zaterdag in Washington bijeen zijn om te praten over de financiële crisis, willen ,,aan het eind van het jaar'' een nieuw wereldwijd vrijhandelsverdrag. ANP Photo © UNKNOWN

WASHINGTON - De wereldleiders die zaterdag in Washington bijeen zijn om te praten over de financiële crisis, willen ,,aan het eind van het jaar'' een nieuw wereldwijd vrijhandelsverdrag. Dat zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim.

De onderhandelingen in de zogeheten Doha-ronde tussen de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) duren al zeven jaar en liepen in juli vast wegens onenigheid tussen de grootste handelsblokken over het afschaffen van tarieven op landbouwproducten en industriële goederen.

Door de financiële crisis is de druk om tot een akkoord te komen echter veel groter geworden. De EU-commissaris Catherine Ashton (Handel) zei eerder deze week al dat een WTO-akkoord binnen enkele weken mogelijk moet zijn. (ANP)