Buitenland Bewaar

Frans roddelblad maakt homoseksualiteit politicus bekend

De gewraakte voorpagina van Closer.
De gewraakte voorpagina van Closer. © Closer

Het Franse blad Closer heeft in de laatste editie de vicevoorzitter van het anti-Europese Front National (FN), Florian Philippot, met behulp van foto's tot homoseksueel bestempeld. De ongebruikelijke 'outing' heeft vandaag een storm van protest ontketend.

FN-leidster Marine Le Pen noemde de publicatie van Closer, waarin Philippot hand in hand met een vriend in Wenen wordt afgebeeld, 'een ernstige aanslag op de persoonlijke vrijheden en volstrekt onacceptabel gedrag omdat het privéleven heilig is'. Philippot heeft vooralsnog enkel laten weten juridische stappen te overwegen. De Franse wet is erg streng als het om privacy gaat.

Closer werd in 2005 gelanceerd en brak met de lange Franse mediatraditie het privéleven van hooggeplaatste politici volstrekt te negeren. Closer werd onder meer roemrucht met de publicatie begin dit jaar van foto's die aan het licht brachten dat president François Hollande er een minnares op nahield, de actrice Julie Gayet. Het leidde tot een bittere breuk met zijn levenspartner van toen, Valérie Trierweiler.