Buitenland Bewaar

Frankrijk wil dat Internationaal Strafhof Syrië onderzoekt

Het in puin geschoten centrum van Homs in Syrië.
Het in puin geschoten centrum van Homs in Syrië. © EPA

Frankrijk heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vandaag  voorgesteld het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag te belasten met onderzoek naar de toestand in Syrië. Indien het Franse voorstel door de Veiligheidsraad komt, kunnen de aanklagers van het ICC de ernstige misdaden die in de Syrische burgeroorlog worden gepleegd, onderzoeken.

Het ICC kan zich op verzoek van de Veiligheidsraad op zaken storten waar het zich op eigen initiatief, als gevolg van de regels van het ICC, niet mee bemoeit. Zo onderzoekt het hof in beginsel alleen zaken met betrekking tot landen die zijn aangesloten bij het ICC. Syrië is dat niet.

De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat de ontwerpresolutie is geformuleerd op een manier die een maximale steun in de raad moet verwerven. Er kunnen misdaden worden onderzocht die zijn begaan onder verantwoordelijkheid van de regering of door rebellen. Het is echter niet waarschijnlijk dat Rusland instemt. Rusland steunt de regering van de Syrische president Bashar al-Assad door dik en dun, ook in de Veiligheidsraad, waar Rusland vetorecht heeft.

De opstand tegen Assads regime begon in maart 2011 met demonstraties. Nadat die bloedig waren neergeslagen, ontstond later dat jaar een burgeroorlog met sektarische trekken, waarin uitzonderlijke wreedheden worden begaan. Volgens VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay zijn regeringsgetrouwen verantwoordelijk voor de meeste mensenrechtenschendingen en misdaden.