Buitenland Bewaar

Extreemrechts verovert Spanje: 'Viva España!'

Met zijn vaste betoog tegen buitenlanders, feministen en separatisten trekt Santiago Abascal steevast honderden mensen naar zijn bijeenkomsten.
Met zijn vaste betoog tegen buitenlanders, feministen en separatisten trekt Santiago Abascal steevast honderden mensen naar zijn bijeenkomsten. © Cesar Manso

Extreemrechts komt na de verkiezingen op 28 april vanuit het niets met tussen de dertig en veertig zetels in het Spaanse parlement, aldus de peilingen. De boodschap van het omstreden Vox is duidelijk: 'Wij gaan Spanje redden. Viva España!'

Het auditorium van het hotel in Toledo is te klein. Zoals bijna alle zalen waar Santiago Abascal (43) zijn opwachting maakt. Buiten excuseert hij zich tegenover de mensen die niet naar binnen kunnen. "Wij kunnen geen zalen meer vinden die groot genoeg zijn om al jullie hoop en verwachting te herbergen."

'Hij zegt de waarheid' 
In Toledo, het hart van Spanje, zijn honderden mensen op de verkiezingsbijeenkomst afgekomen voor zijn vaste betoog tegen buitenlanders, separatisten en feministen.