Buitenland Bewaar

Excuses na roep 'babymoordenaar' in Huis VS

Toespraak van president Barack Obama over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. ANP
Toespraak van president Barack Obama over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. ANP © UNKNOWN

WASHINGTON - De Republikeinse afgevaardigde Randy Neugebauer heeft toegegeven dat hij zondagavond laat in het Congres 'babymoordenaar' heeft geroepen tijdens de toespraak van een Democratische collega. De parlementariër heeft tevens zijn excuses aangeboden.

Met zijn 'bekentenis' maakte Neugebauer een einde aan speculatie wie achter de onparlementaire kreet zou zitten. De Democraat Bart Stupak pleitte op dat moment juist voor een amendement dat de financiële steun voor abortussen zou beperken. Volgens Neugebauer bedoelde hij met zijn interruptie dan ook niet de toespraak van Stupak, maar de nieuwe zorgwet als geheel.

Hoewel het debat over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg tumultueus verliep, zijn zulke beledigingen uitzonderlijk in de Amerikaanse politiek. Vorig jaar ontstond grote ophef tijdens een toespraak van president Barack Obama, toen een Republikeinse afgevaardigde hem onderbrak met de uitroep: ''U liegt!''

Dat was niet het enige incident waaruit blijkt dat de emoties hoog oplopen over dit onderwerp. De Democratische afgevaardigde Emmanuel Cleaver werd zondag buiten het Congres bespuugd, terwijl zijn homoseksuele collega Barney Frank en de zwarte afgevaardigde John Lewis werden uitgescholden. De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Steny Hoyer noemde de incidenten ''weerzinwekkend''. (ANP)