Buitenland Bewaar

Escalatie dreigt in Libië na omsingeling ministeries

Pick-ups met luchtafweergeschut bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli.
Pick-ups met luchtafweergeschut bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli. © AFP

Zo'n tweehonderd gewapende mannen hebben zondag in Tripoli de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken omsingeld. Ze hebben ook het gebouw van een staatszender geblokkeerd. Premier Ali Zidan heeft gewaarschuwd dat de situatie uit de hand kan lopen.

De mannen eisen van de regering dat de ministeries ook strijders in dienst nemen die hebben geholpen het regime Kadhafi omver te werpen. Ze menen dat veel aanhangers van het oude regime nog op belangrijke posities zitten op de ministeries en op buitenlandse posten.

De hele dag is het ministerie van Buitenlandse Zaken omsingeld geweest, met naar schatting veertig vrachtwagens, sommige voorzien van machinegeweren of luchtafweergeschut. Later bestormden een groep gewapende mannen ook het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over het politieapparaat gaat. De mannen eisten dat salarissen zouden worden uitbetaald, aldus een functionaris van het ministerie die anoniem wilde blijven.  De medewerkers werden gedwongen het gebouw te verlaten.

Iets dergelijks gebeurde bij Wataniya TV, een zender die wordt gerund door de staat. Live-shows zijn geannuleerd, er werden na de bestorming enkel nog video's uit het archief vertoond. De eis was hier ook dat iedereen die onder Kadhafi had gewerkt uit zijn functie zou moeten worden gezet.

Twee jaar na de burgeroorlog worstelt Libië nog altijd met het handhaven van de veiligheid, het opbouwen van een eendrachtig leger. Er zijn tal van milities actief, met rebellen die destijds hebben gevochten tegen dictator Kadhafi.

Vorige maand is het kantoor van premier Zidan zelf nog bestormd, nadat hij had geopperd hulp van buiten te zoeken om de milities te bestrijden. Ook Zidan heeft gediend in de regering van Kadhafi.