Buitenland Bewaar

Erdogan claimt overwinning referendum Turkije

Erdogan-aanhangers vieren feest in Istanbul.
Erdogan-aanhangers vieren feest in Istanbul. © ANP

De Turkse president Tayyip Erdogan claimt de overwinning bij het referendum dat hem meer macht moet gaan geven.

Nu bijna 99 procent van de stemmen is geteld, staat het ja-kamp op ruim 51 procent van de stemmen.

Erdogan heeft premier Binali Yildirim en voorzitter van hun AK-partij gebeld om hem te feliciteren met hun overwinning. Turken konden ook in Nederland hun stem uitbrengen over het mandaat van Erdogan. In Amsterdam deden volgens schattingen zo'n 50.000 mensen dat. Volgens eerste prognoses stemde 68% van de stemgerechtigden in Nederland vóór meer macht voor Erdogan. 

Opkomst hoog
Vooraf werd al gesproken over een nek-aan-nekrace tussen beide partijen. Zondag konden 55 miljoen Turken stemmen voor de grondwetswijziging. De opkomst was erg hoog; 86 procent. Eerder hadden bijna 3 miljoen Turken in het buitenland de mogelijkheid om te stemmen.

In de hoofdstad Ankara won het nee-kamp, net als in Istanbul en Izmir. Ook in het Koerdische zuidoosten was een meerderheid tegen uitbreiding van Erdogans macht.

Aanvankelijk leek de 'ja-stem' op een grote overwinning af te stevenen. Nadat een kwart van de stemmen was geteld, lag dat kamp op 64 procent van de stemmen. Naarmate het tellen vorderde, slonk die voorsprong.

2029
Door de overwinning is de weg vrij voor Erdogan om Turkije veel meer naar zijn hand te zetten. Hij kan nu onder meer het parlement naar huis sturen, nieuwe verkiezingen uitschrijven en per decreet nieuwe wetten uitvaardigen. Verder kan Erdogan door de uitslag van het referendum tot 2029 president van Turkije blijven, mits hij wordt herkozen.

Mustafa Ayranci (65) strijdt al meer dan veertig jaar vanuit Amsterdam voor de Turkse democratie. Die strijd wordt harder en gevaarlijker, zei hij zaterdag hij aan de vooravond van het referendum in Turkije.