Buitenland Bewaar

El Baradei dit weekend naar Iran

Directeur Mohammed El Baradei van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Foto ANP
Directeur Mohammed El Baradei van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Foto ANP © UNKNOWN

GENEVE - Directeur Mohammed El Baradei van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is door Iran uitgenodigd. Dat heeft het IAEA donderdag laten weten na gesprekken in het Zwitserse Genève tussen Iran en zes wereldmachten over het omstreden atoomprogramma van Teheran.

El Baradei reist naar verwachting dit weekend af, liet een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris weten op voorwaarde van anonimiteit. De uitnodiging was ,,ontegenzeggelijk een gebaar van Teheran aan het westen'', aldus de functionaris.

De Iraanse 'nucleaire' topdiplomaat Saeed Jalili zei na de gesprekken dat zijn land de IAEA toestaat de nieuwe uraniumverrijkingsinstallatie in de heilige stad Qom mag komen onderzoeken.

Officieel is het overleg in Genève een ontmoeting tussen de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, en Jalili. Maar ook vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië - en Duitsland ('5+1')' waren aanwezig. (ANP)