De Egyptische president Mohamed Mursi is is bereid een compromis te zoeken in de strijd over de benoemingen van de rechters in het land. Mursi's islamisten wilden tot dusver duizenden rechters uit het ambt zetten en laten vervangen. Het conflict heeft de verhoudingen in Egypte enorm gepolariseerd.

Mursi is met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht zondag overeengekomen dat er een conferenctie komt over het probleem. Hij zal de uitkomst van die conferentie respecteren, zo zei hij na de bespreking, die drie uur duurde. Ook Mohamed Mumtaz, voorzitter van de Hoge Juridische Raad liet zich op deze wijze uit.

De Moslisbroederschap van Mursi wil ruim drieduizend rechters uit hun ambt zetten door de pensioenleeftijd direct te verlagen van 70 maar 60 jaar. Door die maatregel zouden veel rechters het veld moeten ruimen die zijn benoemd door de inmiddels afgezette president Moebarak. Deze rechters zouden nog te veel verbonden zijn met het oude bewind.

De seculiere, liberale en linkse oppositie, maar ook de ultra-conservatieve Salafi-islamisten, beschuldigt de islamisten ervan dat ze op deze wijze de rechterlijke macht willen monopoliseren.

Volgens een woordvoerder van de president zullen de voorbereidingen voor de conferentie dinsdag beginnen.