Buitenland Bewaar

Egypte legt verkeer uit Gazastrook aan banden

Wachtende mensen bij Rafah, de grensovergang naar Egypte.
Wachtende mensen bij Rafah, de grensovergang naar Egypte. © REUTERS

De nieuwe machthebbers in Egypte hebben de reismogelijkheden vanuit de Gazastrook beperkt. Palestijnen die het geïsoleerde gebied willen verlaten, moeten soms uren in de brandende zon wachten. Dit is maandag vernomen van de Hamas-beweging, die sinds 2007 de scepter zwaait in Gaza.

De grensovergang Rafah naar Egypte is voor de bevolking de enige manier om de Gazastrook te verlaten. Onder president Mohamed Morsi lieten de Egyptenaren 1200 Palestijnen per dag binnen. Sinds die op 3 juli door het leger werd afgezet, is dat aantal gedaald tot 300 per dag.

De Moslimbroederschap waaruit Morsi is voortgekomen, staat op goede voet met Hamas. In de Gazastrook leven zo'n half miljoen mensen in wat ooit is omschreven als de grootste openluchtgevangenis ter wereld. Zo was de enige grensovergang, Rafah, sinds 2008 herhaaldelijk voor alle personenverkeer gesloten.

Nahed Babrakh (47) wilde maandag met zijn dochter die in een rolstoel zit, voor een medische behandeling naar Caïro, maar zag zich geconfronteerd met de wachtrij. 'Wij weten niet waarom. Misschien is alles nu anders omdat de Moslim Broederschap weg is.'