Buitenland Bewaar

Een autosticker voor alle milieuzones in EU

Alleen auto's die voldoen aan de strengste Europese uitstootnormen krijgen het zogenaamde Ultra Low Emission Vehicle label
Alleen auto's die voldoen aan de strengste Europese uitstootnormen krijgen het zogenaamde Ultra Low Emission Vehicle label © anp

Het Europees Parlement wil onderzoeken of er een uniforme Europese autosticker kan komen voor toegang tot milieuzones in steden. Dat zou een einde kunnen maken aan de huidige wirwar aan toegangseisen voor schone voertuigen in Europese stedelijke milieuzones.

Alleen auto's die voldoen aan de strengste Europese uitstootnormen krijgen het zogenaamde Ultra Low Emission Vehicle label.Steeds meer steden weren de meest vervuilende voertuigen uit hun centrum, maar ze hanteren vaak andere voorwaarden om zo'n lage-emissiezone binnen te mogen rijden. Aan die chaos hoopt het parlement, met één norm en autosticker voor de hele EU, een einde aan te maken. De Europese Commissie heeft al toegezegd volgend jaar met richtsnoeren voor milieuzones te komen.

Problemen
Ook wordt een informatie-uitwisselingssysteem onderzocht om de handhaving van de milieuzones beter te organiseren. Nu hebben veel steden problemen met het opsporen van buitenlandse overtreders.

Voor de plannen op initiatief van D66-parlementariers Matthijs van Miltenburg en Gerben-Jan Gerbrandy wordt volgend jaar bijna 1,5 miljoen euro op de begroting vrijgemaakt.

Lees ook: Advocaat: milieuzone weert schonere brommers

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.