Buitenland Bewaar

Economie VS krimpt 6,2 procent in vierde kwartaal

De sterk neerwaarts herziene krimp is onder meer te wijten aan een sterker dan verwachte exportdaling. Foto EPA/Peter Foley
De sterk neerwaarts herziene krimp is onder meer te wijten aan een sterker dan verwachte exportdaling. Foto EPA/Peter Foley © UNKNOWN

WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen met 6,2 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste krimp van de grootste economie ter wereld sinds 1982. Dat maakte het ministerie van Handel vrijdag bekend op grond van een tweede raming.

Analisten voorspelden in doorsnee een krimp van 5,4 procent op jaarbasis. In een eerste raming eind januari werd nog een krimp gemeld van 3,8 procent. Over heel 2008 groeide de Amerikaanse economie nog met 1,1 procent. Dat was het zwakste tempo sinds 2001.

De sterk neerwaarts herziene krimp is onder meer te wijten aan een sterker dan verwachte exportdaling. De export van Amerikaanse goederen en diensten kelderde met 23,6 procent in het afgelopen kwartaal, de sterkste afname sinds 1971.

Ook de Amerikaanse consumentenuitgaven namen sterker af dan eerder gemeld. Ze daalden met 4,3 procent, de sterkste daling sinds 1980. De consumentenuitgaven zijn goed voor twee derde van de Amerikaanse economie. Door de economische crisis houden veel Amerikanen de hand steeds meer op de knip. (ANP/RTR)