Buitenland Bewaar

Dochter van dictator Stalin overleden

Dochter van dictator Stalin overleden
© AP

De enige dochter van Sovjet-dictator Josef Stalin, Svetlana Alliloejeva, later Lana Peters, is op 85-jarige leeftijd in de Verenigde Staten overleden. Peters stierf op 22 november aan darmkanker.

Haar vertrek naar de Verenigde Staten leidde in 1967, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie, tot grote internationale ophef. Svetlana nam destijds publiekelijk afstand van het communistische regime van haar vader, maar zei later dat ze spijt had dat ze naar de VS was verhuisd. In de jaren 80 woonde weer ze een tijd in de Sovjet-Unie.

In de VS publiceerde Alliloejeva met haar memoires Twenty letters to a friend een bestseller. Hierin vertelt ze over de moeizame persoonlijke relatie met haar vader. Peters trad later in het huwelijk met de Amerikaanse architect William Wesley Peters, met wie zij een dochter kreeg. In 1973 scheidde het stel. Lana Peters keerde in de jaren tachtig voor korte tijd terug naar de Sovjet-Unie, maar later vestigde zij zich toch weer in het Westen.

Stalin, wiens echte naam Josef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili was, regeerde de Sovjet-Unie van de jaren 20 tot zijn dood in maart 1953 op meedogenloze wijze.