live

Dit is wat we nu weten over de gevolgen van orkaan Irma

De orkaan Irma heeft zware schade aangericht in het Caribisch gebied, met name Sint-Maarten is zwaar getroffen. Dit is wat we nu weten over de gevolgen van het natuurgeweld.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nog drie mensen vermist

  Bij het Rode Kruis zijn momenteel nog drie mensen geregistreerd als vermist na de orkaan Irma op Sint-Maarten. Een woordvoerder meldde dat het zogeheten RFL-team van de hulporganisatie het aantal, van in eerste eerste instantie vijfhonderd vermisten, heeft teruggebracht naar deze drie. Het team -RFL staat voor Restoring Family Links- was de afgelopen weken op het eiland om te helpen met zoeken naar de vermiste personen op het eiland. Ook vanuit Nederland is via telefoon en e-mail meegezocht.

  Het team is inmiddels weer terug in Nederland. Eind deze week vertrekken opnieuw mensen van het team naar het eiland. Het Rode Kruis deelde maandag water uit op de scholen en kinderopvangcentra op het eiland die maandag weer open gingen.

 2. Hulpschip maakt tussenstop in Engeland

  Marineschip Zr. Ms. Karel Doorman is klaar voor de overtocht naar Sint-Maarten. In de Engelse stad Portsmouth heeft het grootste schip van de Nederlandse marine nog hulpgoederen opgepikt. De ruimen en dekken zitten vol, liet de marine donderdagavond via Twitter weten. "Nu door naar Sint-Maarten."

  Het schip was een dag eerder uitgevaren vanuit Den Helder. Het brengt zeer uiteenlopende goederen naar het verwoeste eiland en naar Saba en Sint-Eustatius: van zendmasten voor het mobiele telefoonnetwerk tot levensmiddelen en van bulldozers en politieauto's tot schoolmeubilair. Verder neemt de Karel Doorman drie paviljoententen mee waar in totaal 36 schoolklassen in passen.

  In totaal duurt de reis ongeveer twee weken. Rond de tijd dat het schip aankomt op Sint-Maarten, brengt ook minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een bezoek aan het zwaarst getroffen eiland. Defensie liet donderdagavond weten dat ze Sint-Maarten samen met de premier van Curaçao, Eugene Rhuggenaath, bezoekt.

  Premier Mark Rutte gaat in november naar de drie eilanden. Dat hij het getroffen gebied zou bezoeken was al eerder aangekondigd.

 3. Amsterdam doneert aan Sint-Maarten

  De gemeente Amsterdam maakt 850.000 euro vrij voor de wederopbouw van Sint-Maarten: ongeveer één euro per inwoner. Lees hier meer.

 4. Kabinet werkt aan hulpfonds Sint-Maarten

  Het kabinet werkt aan de oprichting van een hulpfonds voor Sint-Maarten. Hoeveel geld daarin moet komen en hoe het er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk.

  Wel moet er "echt groot geld in'' heeft minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) gezegd. Het kabinet gaat hier waarschijnlijk volgende week vrijdag naar kijken.

  Honderden miljoenen euro's
  Daarna moet daar met de andere landen in het koninkrijk, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, een besluit over komen. De wederopbouw gaat zeker honderden miljoenen euro's kosten.

  "Het Bruto Nationaal Product van Sint-Maarten is 200 miljoen euro. De schade is groter dan dat," zei de bewindsman. Plasterk zou het goed vinden als zichtbaar wordt dat "alle landen in het koninkrijk'' achter het hulpprogramma staan.

  De minister zegt dat wel goed moet worden gekeken hoe het fonds precies wordt ingericht "zodat het fonds de eindverantwoordelijkheid kan hebben voor het verlenen van kredieten, besluiten en wellicht het geven van opdrachten''.

  Compleet onduidelijk
  Waar het geld vandaan moet komen is nog compleet onduidelijk. Dat wordt de komende weken ook niet bekend, aldus Plasterk, die zegt dat het nieuwe kabinet hiernaar moet kijken. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) wil dat het hulpgeld niet afgaat van het budget voor directe armoedebestrijding van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

 5. 25 Sint-Maartenaren naar Nederland

  Er zijn 25 inwoners van Sint-Maarten naar Nederland gevlogen na verwoestende orkaan Irma. Zij hebben hun huis verloren tijdens het noodweer.

  Centraal Orgaan opvang Asielzoekers
  De Nederlandse autoriteiten proberen onderkomen voor deze mensen te vinden, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

  "Ze hebben zich in gemeenten gemeld en zeggen: ik heb geen huis en geen onderdak, en vragen wat gaat u nu doen?," aldus Plasterk. Over deze zaak voert hij nu overleg met onder meer gemeenten, het Leger des Heils en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

  Irma was een orkaan van de hoogste categorie die op 6 september over de Bovenwindse Eilanden raasde. Vooral Sint-Maarten werd hard getroffen. Het Rode Kruis meldde kort na de ramp dat 91 procent van de gebouwen op het eiland is beschadigd.

 6. Nieuwe dreiging

  Een nieuwe tropische storm met de naam Maria gaat richting de Bovenwindse Eilanden. Maria kan zich volgens het Amerikaanse National Hurricane Center de komende 48 uur tot een orkaan ontwikkelen. Voor de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is daarom een orkaanwaarschuwing afgegeven.

 7. KLM-toestel op Sint-Maarten

  Een KLM-toestel is zaterdag op Sint-Maarten aangekomen om te helpen bij de evacuatie van hulpbehoevenden, toeristen en andere mensen die weg willen van het eiland, dat zwaar werd getroffen door de orkaan Irma. Het toestel was eerst naar Curaçao gevlogen om hulpgoederen op te halen.

  "Het is voor het eerst sinds de orkaan dat er een KLM-toestel op Sint-Maarten is geland'', aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Het is de bedoeling het vliegtuig, met plek voor 268 passagiers, in te zetten voor meerdere pendelvluchten tussen Sint-Maarten en Aruba en/of Curaçao. "Maandag willen we met een behoorlijk vol toestel naar Nederland terugvliegen," aldus de KLM-zegsman.

  De vlucht is volgens KLM mede mogelijk dankzij de vrijwillige inzet van het vliegend personeel. Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn meegevlogen om de evacuatie te begeleiden.

 8. Eindstand 13,3 miljoen euro

  De actie voor Sint-Maarten heeft ruim 13,3 miljoen euro opgeleverd. Deze eindstand werd iets na 23.00 uur op televisie bekendgemaakt tijdens de actiedag Nederland helpt Sint-Maarten. De teller kwam uiteindelijk uit op 13.348.158 euro.

  Zowel publieke als commerciële radio- en tv-zenders besteedden vrijdag volop aandacht aan de gevolgen van orkaan Irma en de inzameling. Rond 20.30 uur bedroeg het opgehaalde bedrag nog 8,9 miljoen euro. Voorafgaand aan de actiedag stond de teller op 5,2 miljoen euro.

  Levensbehoeften
  Het geld gaat naar giro 5125 van het Rode Kruis, dat het gebruikt om mensen op de getroffen eilanden van eerste levensbehoeften te voorzien. Veruit het zwaarst getroffen is Sint-Maarten. Op Saba en Sint-Eustatius is ook schade, maar aanzienlijk minder.

  "Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst", reageerde Rode Kruis-directeur Gijs de Vries. "Nederland staat vandaag schouder aan schouder voor de slachtoffers van die allesverwoestende orkaan."

 9. 8,9 miljoen euro binnen

  Nederlanders hebben tot nog toe 8,9 miljoen euro gedoneerd voor noodhulp aan de slachtoffers van orkaan Irma.

  Die tussenstand werd tegen 20.30 uur op tv bekendgemaakt tijdens de actiedag Nederland helpt Sint-Maarten. Zowel publieke als commerciële radio- en tv-zenders besteden vrijdag volop aandacht aan de ramp en de inzameling. Voorafgaand aan de actiedag stond de teller op 5,2 miljoen euro.

  Het geld gaat naar giro 5125 van het Rode Kruis, dat het gebruikt om mensen op de getroffen eilanden van eerste levensbehoeften te voorzien. Veruit het zwaarst getroffen is Sint-Maarten. Op Saba en Sint-Eustatius is ook schade, maar aanzienlijk minder.

  De vorige tussenstand, in de namiddag, was ruim 7,3 miljoen euro.

 10. KLM-toestel naar Sint-Maarten

  Een Boeing 747 van KLM is onderweg naar het Caribisch gebied om te helpen bij de evacuatie van hulpbehoevenden, toeristen en andere mensen die weg willen van Sint-Maarten.

  Het toestel vliegt eerst naar Curaçao om hulpgoederen op te halen, meldt de luchtvaartmaatschappij.

  Komend weekeinde wordt het vliegtuig, met plek voor 268 passagiers, ingezet voor zo nodig meerdere pendelvluchten van Sint-Maarten naar Aruba en Curaçao. Het is de eerste KLM-vlucht naar het eiland sinds de orkaan. "Iedereen die weg wil, mag mee," benadrukte een woordvoerder van KLM. "Niet alleen onze eigen passagiers.''

  De vlucht is volgens het bedrijf mede mogelijk dankzij de vrijwillige inzet van het vliegend personeel. Medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken vliegen mee om de evacuatie te begeleiden. Tot nu toe werden in totaal ruim 3800 mensen uit Sint-Maarten geëvacueerd, van wie 1400 door de Nederlandse krijgsmacht.