Buitenland Bewaar

Dader Ansbach had daad lang gepland

Negen scholieren en een leraar raakten deels levensgevaarlijk gewond. De dader raakte zelf ook zwaargewond. Foto ANP
Negen scholieren en een leraar raakten deels levensgevaarlijk gewond. De dader raakte zelf ook zwaargewond. Foto ANP © UNKNOWN

AUGSBURG De 18-jarige Duitser die donderdag brandbommen gooide en met een bijl op mensen inhakte op een Beierse school, had zijn daad maanden van tevoren al gepland. Zijn doel was zo veel mogelijk mensen te vermoorden en de school plat te branden. Hij hield er rekening mee dat de politie hem zou doden.

Dit meldt de krant Augsburger Allgemeine in zijn editie van maandag op gezag van bronnen bij de politie. De jongeman pleegde de aanslag in een gerenommeerd gymnasium in Ansbach, bijna 150 kilometer ten noordwesten van München. Negen scholieren en een leraar raakten deels levensgevaarlijk gewond. De dader raakte zelf ook zwaargewond. Hij werd door de politie neergeschoten en vervolgens aangehouden. Hij is leerling van de school.

Volgens de onderzoekers van de politie, die de laptop van de jongeman hebben bekeken, was deze geïnspireerd door eerdere soortgelijke drama's op scholen in Duitsland en de VS. (ANP)