Buitenland Bewaar

Crisis treft ook bloemenveiling

FloraHolland, waarvan de veiling deel uit maakt, verwacht voor dit jaar een omzetstijging van een procent. Foto ANP
FloraHolland, waarvan de veiling deel uit maakt, verwacht voor dit jaar een omzetstijging van een procent. Foto ANP © UNKNOWN

AALSMEER - De kredietcrisis heeft bloemenveiling FloraHolland getroffen. De veiling behaalde vorig jaar een omzet van ruim vier miljard euro, een minieme stijging ten opzichte van 2007. De bloemenveiling in Aalsmeer maakt deel uit van FloraHolland. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een omzetstijging van één procent.

Planten bleken vorig jaar in trek. FloraHolland verdiende 1,6 miljard euro met de verkoop van planten, vijf procent meer dan in 2007. De omzet van bloemen nam drie procent af tot 2,4 miljard euro.

In totaal verhandelde FloraHolland in 2008 12,4 miljard bloemen en planten, een stijging van 1,3 procent ten opzichte van 2007. Om in te spelen op de omzetprognose voor 2009 schroefde FloraHolland het tempo van investeringen en daarmee de investeringsbegroting iets terug. In 2009 wordt voor 100 miljoen euro geïnvesteerd. FloraHolland omvat naast de veiling in Aalsmeer ook die in Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde. (HET PAROOL)