Buitenland Bewaar

Colombiaanse FARC investeerde in Nederland

Colombiaanse FARC investeerde in Nederland
© FOTO EPA

De linkse Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft investeringen gedaan in tien landen, waaronder Nederland. Dat schrijft de Colombiaanse krant El Tiempo op gezag van het Colombiaans Openbaar Ministerie.

Volgens het Openbaar Ministerie in Colombia komen de investeringen van de FARC uit de inkomsten uit drugshandel. Die inkomsten worden op een kleine 900 miljoen euro per jaar geraamd. Het geld zou onder andere zijn gestoken in onroerend goed, de transportsector en hotelketens.

Justitie in Colombia heeft speciale aandacht voor de inkomsten van de FARC nu er vredesonderhandelingen op komst zijn. De guerrillabeweging en de regering zijn overeengekomen om die in oktober in de Noorse hoofdstad Oslo te beginnen en te vervolgen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Een van de onderhandelingspunten zal de schadevergoeding aan slachtoffers van de guerrilla zijn.

De genoemde investeringen zijn een middel voor de Colombiaanse staat om de slachtoffers tegemoet te komen. Behalve in Nederland zouden de FARC hebben geïnvesteerd in Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Venezuela, Ecuador, Argentinië, Costa Rica en Panama. Ook in Colombia zelf zijn er natuurlijk investeringen gedaan: het OM vermoedt dat de FARC zich meester heeft gemaakt van meer dan 300.000 hectare land.