Nergens ter wereld worden christenen zo zwaar vervolgd als in Noord-Korea. Dat stelde Open Doors, een Nederlandse organisatie die vervolgde christenen steunt. In de jaarlijkse ranglijst met 50 onvriendelijke landen voor christenen, die woensdag is gepubliceerd, staat Noord-Korea opnieuw bovenaan.

In het streng-stalinistische land kan zelfs het bezit van een bijbel al leiden tot de doodstraf. 'Noord-Korea heeft zogenaamde showkerken', zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. Die kerken zijn volgens hem bedoeld om toeristen te laten denken dat er geloofsvrijheid is. 'In werkelijkheid zitten er 50.000 à 70.000 christenen gevangen in helse strafkampen omdat ze christen zijn en weigeren de leiders van het land als goden te aanbidden.'

De ranglijst heeft dit jaar een nieuwe nummer twee: Afghanistan. In 2011 zaten er twee christenen gevangen. In beide gevallen werd met de doodstraf gedreigd. 'Gelukkig is het zo ver niet gekomen', aldus de woordvoerder. Hij waarschuwt dat de Afghaanse overheid niet in staat is te zorgen voor tolerantie en dat de Taliban terrein winnen.

Negen van de tien landen uit de toptien zijn moslimlanden, zoals Saudi-Arabië, Iran en de Malediven. Landen die het sterkst stegen op de ranglijst zijn Sudan en Nigeria. In het noorden van Nigeria is de Boko Haram actief, die christenen wil uitroeien. Het gebied telde in 2011 het hoogste aantal christelijke martelaren ter wereld: minstens 300 christenen werden gedood om hun geloof.

De opstellers van de ranglijst keken naar het aantal christenen dat wordt gediscrimineerd, gemarteld en vermoord. Ook letten ze op de wetten en de houding.