Buitenland Bewaar

China laat vijf activistes op borgtocht vrij

Portretten van de activisten op een demonstratie in Hongkong voor hun vrijlating.
Portretten van de activisten op een demonstratie in Hongkong voor hun vrijlating. © REUTERS

Vijf vrouwelijke activisten die in maart in China werden opgepakt, zijn op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft hun advocaat Liang Xiaojun vandaag bekendgemaakt. De activisten voeren al enige tijd campagne tegen seksuele intimidatie van vrouwen in het openbaar vervoer.

Wei Tingting (26), Wang Man (32), Zheng Churan (25), Li Tingting (25) en Wu Rongrong (30) konden allen de gevangenis verlaten, maar hun bewegingsvrijheid is beperkt door de autoriteiten. Zo mogen zij hun woonplaats niet verlaten.

De vrouwen werden op 7 maart opgepakt, vermoedelijk omdat zij een dag later, op Internationale Vrouwendag, wilden protesteren tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Zij werden beschuldigd van 'ruzie zoeken en het wekken van ergernis'. De Chinese autoriteiten gebruiken die beschuldiging de laatste tijd graag om strijders voor de burgerrechten en activisten achter de tralies te krijgen.

Vroeger werd voor hetzelfde delict de term 'ondermijning van het staatsgezag' gebruikt. De arrestaties leidden in China tot protesten en ook in het buitenland is verontwaardigd gereageerd.