Buitenland Bewaar

Celstraf Al-Mansouri mogelijk gehalveerd

Maandag is het drie jaar geleden dat de sinds 1989 in Maastricht woonachtige Al-Mansouri in Syrië werd opgepakt tijdens een rondreis, en later aan Iran werd uitgeleverd. Foto ANP
Maandag is het drie jaar geleden dat de sinds 1989 in Maastricht woonachtige Al-Mansouri in Syrië werd opgepakt tijdens een rondreis, en later aan Iran werd uitgeleverd. Foto ANP © UNKNOWN

MAASTRICHT - De celstraf voor Maastrichtenaar Abdoullah al-Mansouri is mogelijk gehalveerd van dertig naar vijftien jaar. Dat heeft burgemeester Gerd Leers gehoord via de Iraanse ambassade, liet hij maandag weten. Hij zei dit bij het ondertekenen van een oproep aan de Iraanse autoriteiten voor een eerlijk en openbaar proces voor Al-Mansouri.

Maandag is het drie jaar geleden dat de sinds 1989 in Maastricht woonachtige Al-Mansouri in Syrië werd opgepakt tijdens een rondreis, en later aan Iran werd uitgeleverd. Daar werd hij beschuldigd van terrorisme en sindsdien zit hij in een gevangenis.

Al-Mansouri komt op voor de belangen van de Ahwaz-bevolkingsgroep in Iran, die volgens hem wordt onderdrukt. Volgens Amnesty International kreeg Al-Mansouri geen eerlijk proces in Iran. Binnenkort praten burgemeester Leers en de Iraanse ambassadeur over de kwestie.

Amnesty houdt maandag in Maastricht een wake voor de mensenrechtenactivist. (ANP)